علائم کمر درد چیست؟
مهمترین سوالاتی که در زمینه کمر درد مطرح می‌‌شود این است که کمر درد نشانه چیست و علائم کمر درد چیست؟ برای درمان کمر درد باید ابتدا عوامل و علت کمر درد را بدانید. مهمترین علائم بروز کمر درد به شرح زیر هستند:

  •   احساس درد در پایین کمر ممکن است نشان‌دهنده یک مشکل یا آسیب‌دیدگی باشد. انواع کمر درد به دلایل مختلفی رخ می‌‌دهد. ممکن است یک درد خفیف یا شدید یا دوره‌ای در ناحیه پایین کمر احساس کنید.
  •    تیر کشیدن کمر نشانه چیست؟ کمر درد ممکن است عمیق و به صورت تیر کشیدن باشد یا گاهی به صورت ضربان‌دار حس شود. اگر یک عصب در کمر درد درگیر شده باشد، ممکن است در سایر نقاط بدن ازجمله پاها نیز احساس درد کنید.
  •   اگر کمر درد در اوایل صبح بیشتر احساس شود اما با حرکت دادن یا انجام حرکات کششی بهبود یابد، نشان‌دهنده آسیب‌دیدگی عضله است.
  •    اگر کمر درد شدید در قسمت پایین کمر در هنگام شب بیشتر باشد و با ورزش بهبود نیابد، نشانه کمر درد شدید است. این نوع کمر درد ممکن است به سایر نقاط بدن نیز سرایت کند و معمولا مرتبط با استخوان است.
  •     دردی که از قسمت پایین کمر به یکی از پاها یا هر دو پا گسترش می‌‌یابد معمولا نشان‌دهنده سیاتیک است. مهمترین علت درد کمر درهنگام عطسه، سرفه و موارد مشابه، تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک یا سایر اعصاب ستون فقرات آسیب دیده است.
  •   یکی دیگر از علائم کمر و علت کمر درد، فشرده شدن عصب درهنگام بالا آوردن پا و صاف نگه داشتن آن است. این مشکل بدلیل لغزش دیسک کمر نیز رخ می‌دهد.

 

انواع کمر درد
همانگونه که گفتیم انواع کمر درد به شکل‌های مختلفی خود را نشان می‌‌دهد و علت کمر درد برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد.

  فتق دیسک کمر

از رایج‌ترین دلایل کمر درد شدید، فتق دیسک کمر است. ستون مهره‌های ما از مجموعه‌ای از مهره‌ها و دیسک‌ها تشکیل شده است. دیسک‌ها فاصله میان هر دو مهره را پوشش می‌‌دهند و به ما کمک می‌کنند در زوایای مختلف حرکت کنیم. دیسک‌ها حالت ارتجاعی داشته و مقاوم به فشار هستند. در برخی شرایط و به دلایل مختلف، دیسک‌ها از محل خود بیرون می‌‌زنند. این بیرون‌زدگی ممکن است به دلیل تورم دیسک یا پاره شدن آن باشد. عادات اشتباه در زندگی مانند برداشتن غیر اصولی بارهای سنگین، نشستن طولانی مدت، ضعیف شدن عضلات کمر و تغذیه نامناسب می‌‌توانند علت درد کمر ناشی از فتق دیسک کمر باشند.

با مراجعه به پزشک متخصص ارتوپدی و تصویربرداری پزشکی بخصوص MRI، فتق دیسک کمر قابل تشخیص است. باتوجه به شدت این مشکل درمان‌های مختلف ازجمله روش‌های طب مکمل برای موارد کوچک و جراحی برای موارد جدی‌تر بکار می‌‌رود. در مواردی، درد کمر شدید دارید و این درد به سمت پاها حرکت می‌‌کند. همچنین، در بخشی از پا احساس سردی، سوزن سوزن شدن و بی‌حسی دارید یا کمر درد بیش از یک هفته ادامه یافته است. در تمامی‌ این موارد، برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص و ستون فقرات و جراح دیسک کمر مراجعه نمایید.

  شکل غیرطبیعی ستون فقرات

در برخی افراد، علت کمر درد، شکل غیرطبیعی ستون فقرات است. این مشکل معمولا مادرزادی بوده یا در برخی موارد در دوران کودکی و نوجوانی شکل می‌گیرد. یکی از بیماری‌های مرتبط با شکل غیرطبیعی ستون فقرات، اسکولیوز نام دارد. کمر درد ناشی از این مشکل درصورت رسیدگی و درمان بموقع برطرف می‌‌شود. اما اگر به موقع درمان نشود، ممکن است با فشار بر رشته نخاع به یکی از دلایل کمر درد شدید تبدیل شود.

    شکستگی مهره کمر

شکستگی مهره کمر ممکن است به دلایل مختلفی ازجمله ضربه، تصادف یا فشارهای ناگهانی در اثر حوادث رخ دهد. افرادی که دچار پوکی استخوان هستند بیشتر دچار شکستگی مهره می‌شوند. برای این افراد حتی یک زمین خوردن ساده نیز می‌تواند به شکستگی مهره منتهی شود. گاهی ممکن است در همان ابتدا متوجه شکستگی نشوند، اما پس از مدتی کوتاه این عارضه به شکل کمر درد خود را نشان خواهد داد.

   تومور و عفونت

این علت کمر درد ممکن است برای بسیاری از افراد غیرقابل تصور باشد. اما بهتر است بدانید که عفونت‌های شدید می‌‌تواند دیسک‌های کمر را تحت فشار قرار داده و سبب تورم آنها شود. این تورم می‌‌تواند به نخاع فشار آورده و بعنوان درد کمر شدید خود را نشان دهد. گاهی نیز تومورهای رشد کرده در امتداد نخاع می‌توانند نخاع را تحت فشار قرار دهند. با تحت فشار قرار گرفتن نخاع، سیگنال‌های درد به مغز ارسال می‌‌شود.

  تنگی کانال نخاعی

تنگی کانال نخاعی نیز یکی از دلایل کمر درد شدید است که در برخی موارد با جراحی درمان می‌شود. این مشکل در برخی افراد به دلیل فشار بر ستون فقرات رخ می‌دهد. درواقع، فشار بر ستون فقرات در این افراد سبب می‌شود استخوان مهره‌ها رشد کند و استخوان جدیدی تولید شود. این وضعیت سبب تنگی کانال نخاعی می‌شود.   

علاوه بر دلایلی که در بخش‌های قبلی بررسی شد، ممکن است علت درد کمر مربوط به خود کمر نباشد. در برخی موارد به دلایل دیگری در این ناحیه درد احساس می‌‌شود. مشکلاتی ازجمله عفونت کلیه، سنگ کلیه، دردهای با منشا رحم نیز ممکن است دلیل اصلی کمر درد باشند.
 

 

برای پیشگیری از کمر درد چه کنیم؟
شاید برای شما هم سوال پیش بیابد که راه‌های جلوگیری از کمر درد چیست؟ برای کمر درد چه باید کرد؟ برای پاسخ به این سوالات، ما به چند مورد از اقدامات پیشگیرانه اشاره می‌کنیم:
•    تقویت ماهیچه‌های کمر و شکم با انجام حرکات ورزشی
•    کم کردن وزن در صورت داشتن اضافه وزن
•    بلند کردن اجسام سنگین از روی زمین با خم کردن زانو و استفاده از پاها
•    نحوه ایستادن و ساختار قامتی مناسب
•    خوابیدن روی یک سطح صاف و محکم
•    نشستن روی صندلی‌هایی با ارتفاع مناسب
•    اجتناب از پوشیدن کفش پاشنه بلند و غیر استاندارد
•    کاهش استرس و فشار روحی
•    ورزش منظم
 

ودر آخر

کمر درد یکی از دردهای شایع است که در اثر علل متفاوتی ایجاد می‌شود. برخی از این دردها ناشی از فعالیت‌های غیر استاندارد و فشار ناگهانی به ماهیچه‌های کمر بوده و برخی دیگر دلایل جدی‌تری دارند. اگر در کمر خود درد شدید و ناگهانی احساس می‌کنید، بهترین راه معالجه آن استراحت و استفاده از مسکن‌های تزریقی و کسیه آب گرم برای گرفتگی عضلات خواهد بود. اما اگر این دردها ادامه‌دار بوده و با علائم دیگری از جمله بی‌حسی و خواب رفتگی پا، مختل شدن فعالیت‌های روتین بدن، عدم کنترل ادرار و .. همراه است؛ باید هرچه سریع‌تری به متخصص مراجعه کرده و با تشخیص به موقع علت و انتخاب درمان مناسب از حاد شدن و مزمن شدن آن جلوگیری کنید.

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید