ورزش در بارداری
ورزش کردن نه تنها برای مادران باردار مناسب است، بلکه برای جنین نیز مفید خواهد بود.هم چنین ورزش کردن به طرز صحیح ناراحتی های شایع دوران بارداری مانند بی خوابی و درد پشت کمر را تسکین می دهد.
با اینکه در سالهای گذشته پزشكان توصیه میكردند خانمهای باردار در هر دفعه تمرین، باید كمتر از 16 دقیقه ورزش كنند، اما در حال حاضر، گفته میشود که این افراد میتوانند برای مدت طولانی به شیوه صحیح ورزش كنند، ولی دمای بدنشان هم خیلی افزایش نیابد.
در یك مقاله تحقیقی جدید گفته شده که در نوزادان متولد شده از زنانی كه طی بارداری بهطور پیوسته و شدید ورزش كرده بودند، اثرات بدی مشاهده نشد و حتی این نوزادان از سایر كودكان باهوشتر بودند. بیشتر افراد فكر میكنند، برای یك خانم باردار غیرممكن است كه سخت و شدید ورزش كند، زیرا معقتدند ورزش شدید موجب كمبود اكسیژن در مغز كودك میشود و به آن صدمه میزند. ولی آنچه كه به مغز كودك آسیب میرساند، كمبود كالری و افزایش درجه حرارت بدن است.
در گذشته هم گفته میشد ورزش موجب تب و افزایش بیش از حد درجه حرارت بدن طی ماه اول بارداری میشود و موجب تخریب مغز و نخاع میشود، ولی بررسی روی خانمهای باردار ثابت كرد که افزایش درجه حرارت بدن در این گروه در اثر عفونت بوده است نه ورزش كردن.
ورزش در حاملگی، تقویت قلب نوزاد
ورزش در دوران بارداری نه تنها برای مادر بلكه برای كودك نیز فواید قلبی-عروقی به همراه دارد. ورزش های دوران بارداری، اثرات مفیدی روی دستگاه عصبی خودکار قلب جنین دارد. دستگاه عصبی خودكار فعالیتهای غیرارادی بدن مانند ضربان قلب، فشار خون، آهنگ تنفس را در اندام های داخلی كنترل میكند.
تعدادی از محققان آزمایش كردند تا ببینند جنینهایی كه در رحم مادر در معرض ورزش قرار میگیرند در مقایسه با جنینهایی كه در معرض ورزش قرار نمیگیرند، عملكرد خودكار بهتری دارند یا خیر. محققان آهنگ قلب جنین و اختلاف آهنگ قلب را در هفتههای 28 تا 36 بارداری در زنانی كه ورزش میكردند و آن هایی كه ورزش نمی کردند، اندازه گرفتند
در این مطالعه پنج مادر باردار، سه بار در هفته دست كم به مدت 30 دقیقه، ورزش هوازی انجام میدادند و پنج نفر دیگر برنامه ورزشی منظمی نداشتند. ریتم قلب جنینهایی كه مادرانشان ورزش مناسب بارداری كرده بودند، بهطور قابلتوجهی پایینتر از آهنگ قلب جنینهایی بود كه در دوران جنینی مادرشان ورزش نكرده بودند. در هر مرحله بارداری، اختلاف ریتم قلب جنین در این دو گروه از لحاظ آماری چشمگیر بود. در هفته 32 بارداری اختلاف آهنگ قلب جنین نیز در گروهی كه مادران آنها در دوران بارداری ورزش میكردند، به طور چشمگیری بالاتر از گروهی بود كه مادرانشان ورزش نكرده بودند. زمانی كه مادر در دوران بارداری ورزش میكند، جنین مانند افراد بزرگسال تحت تاثیر قرار میگیرد. محققان از این تحقیق چنین نتیجهگیری كردند كه ورزش های دوران بارداری احتمالا نخستین و بهترین اقدام موثر برای تقویت قلب كودك است.
فواید ورزش زن باردار
تغییرات گوناگونی در بدن یك زن در طول حاملگی ایجاد میشود. ورزش منظم میتواند اثر سودمندی بر این تغییرات داشته باشد:
كمك به ایجاد آمادگی بدن برای تحمل فشار زایمان:
این کمک شامل افزایش انعطافپذیری و قدرت عضلاتی است كه هنگام تولد نوزاد مورد استفاده قرار میگیرند. تغییرات طبیعی هورمونی در بارداری، موجب استراحت رباطها و مفاصل میشود كه احتمال رگ به رگ شدن را افزایش می دهد.
افزایش قدرت انعطافپذیری، خطر فشار وارده به یك عضله یا مفصل را كاهش میدهد.
- کمک به كاهش درد كمر
- بهبود تعادل
همزمان با بزرگتر شدن رحم، مركز ثقل بدن دچار تغییراتی میشود كه این تغییرات باعث از دست دادن تعادل در زن باردار می شوند. ورزش به فرد كمك میكند كه راحتتر خود را با تغییرات شكل بدن، سازگار كند.
- کمك به بدن در حمل موثرتر بار اضافی در دوران بارداری
- بهبود وضعیت گردش خون
- كم كردن فشار خون و استراحت ضربان قلب
- برگشت سریعتر بدن به شكل طبیعی
بهترین ورزش های بارداری
ورزش های هوازی سبک
انجام حرکات مختلف سازگار با شرایط بدن است.
حرکات کششی
برای نرم کردن و شل کردن بدن در دوران بارداری بسیار مفید است.و از وارد شدن فشار به ماهیچه ها جلوگیری می کند. به تمرینات قلبی و عروقی خود حرکات کششی را نیز بیفزاید تا ورزش تان تکمیل شود اما مواظب باشید زیاده روی نکنید.
بدنسازی
اگر درحال حاضر بدنسازی بخشی از تمرینات روزمره شماست، دلیلی برای توقف آن در دوران بارداری وجود ندارد، هرچند خانم های باردار باید میزان وزنه هایی که بلند می کنند را کاهش دهند ( می توانید برای اطمینان خاطر از خوب تمرین کردن خود ، این حرکات را با حداقل وزن ادامه دهید).
در صورتی که احتیاط های لازم را انجام دهید و از تکنیک خوبی استفاده کنید .( منظور حرکات آرام و کنترل شده است) بدنسازی یکی از روش های عالی برای سفت کردن و کشش عضلات است.